Home News Nerta bouwt nieuwe fabriek in Lokeren

De firma Nerta, al meer dan 50 jaar gespecialiseerd in de vervaardiging van professionele reinigingsproducten, bouwt momenteel een state-of-the-art fabriek op de nieuwe bedrijvenzone Industriepark E17/4 in Lokeren, waar ook The Chocolate Box, het befaamde distributiecenter van chocoladeproducent Barry Callebaut, is gevestigd. 
“Onze nieuwe fabriek wordt de meest geavanceerde binnen de reinigingsindustrie in West-Europa. We hebben bewust gekozen om onze verankering met Lokeren te behouden. We beschikken hier over een uitstekende ligging dicht bij de autosnelweg, wat een grote troef vormt voor onze export. Ook logistiek gezien biedt deze locatie alleen maar voordelen, aangezien we voor onze grondstoffen met lokale leveranciers werken. We kochten dit terrein met een totale oppervlakte van 3,8 hectare in 2019. Maar als bedrijf in de reinigingsindustrie hebben we een lang vergunningstraject doorlopen, aangezien er talrijke risicoanalyses moesten worden uitgevoerd. Begin oktober jl. is de firma Vulsteke gestart met de bouwwerken. De grondwerken zijn al achter de rug. Bedoeling is dat het pand tegen de zomer van 2023 wind- en waterdicht is. We streven ernaar om tegen eind 2023 operationeel te zijn”, licht Christian De Munter, directeur bij Nerta, toe.  

Deze nieuwe, hoogtechnologische fabriek laat Nerta toe om nog meer uit te blinken op het vlak van voorraadbeheer, productie-efficiëntie, productkwaliteit en automatisatie.
“In eerste instantie zullen we er over een groter magazijn voor de opslag van grondstoffen beschikken in vergelijking met nu. Niet enkel de totale opslagcapaciteit zal toenemen, maar ook het volume per bestanddeel. Hierdoor zullen we nog (kosten)efficiënter kunnen inkopen, zal er minder transport en leveringen nodig zijn en kunnen we eveneens de concentratie per grondstof verhogen. Dit alles is uiteraard ook erg interessant voor ons cliënteel. Daarnaast zetten we in onze nieuwe fabriek sterk in op automatisering. Zo zal het ganse mixproces nagenoeg volledig automatisch verlopen. We zullen daar ook meer in de hoogte werken, waardoor we bijvoorbeeld de sterk schuimende producten gravitair transporteren van de mengtanks naar de productielijn. De omvang van de nieuwe locatie laat ons ook toe om de verschillende productsoorten in een aparte productiehal te vervaardigen. Tot slot krijgt de fabriek een gloednieuw, geavanceerd labo, waardoor we onze productontwikkeling en kwaliteitscontrole verder kunnen optimaliseren”, gaat Christian De Munter verder.  

Dankzij deze nieuwbouw kan Nerta ook zijn ecologische footprint sterk verlagen. 
“Milieunormeringen worden in onze sector steeds strenger. We hebben steeds sterk geïnvesteerd om conform de meest strikte regelgeving te werken. Op onze nieuwe site is dit niet anders. Die sterke focus op ecologie en milieuvriendelijkheid hebben we doorgetrokken bij de constructie van onze nieuwe fabriek. Zo wordt het volledige dak uitgerust met zonnepanelen, waardoor de productie volledig op eigen energie kan draaien. Bovendien zullen we het pand via geothermie koelen/verwarmen. Voorts garanderen we in de nieuwe fabriek nullozingen. Het afvalwater bijvoorbeeld wordt opgevangen en extern verwerkt. Ons spoelwater wordt dan weer grotendeels gerecupereerd. De realisatie van dit project is ook goed nieuws voor de tewerkstelling in de regio, want we zijn op zoek naar heel wat nieuwe medewerkers in diverse functies voor in onze nieuwe fabriek”, geeft Jan Bockstaele, sales director bij Nerta, aan.https://www.servicestationmagazine.be/nl/nieuws/carwash/nerta-bouwt-nieuwe-fabriek-lokeren