Accueil Actualités Aanhanger verlichting aansluiten, hoe werken deze aansluitschema's?

Trailerverlichting aansluiten: hoe werkt het?

Het aansluiten van verlichting op de aanhanger kan  erg lastig zijn. Er zijn  verschillende soorten stekkers en  verschillende soorten hangers. Natuurlijk wil ik kortsluiting voorkomen. U krijgt regelmatig vragen over het aansluiten van  de verlichting op de aanhanger. Daarom worden hieronder verschillende aansluitschema's voor 7-polige stopcontacten en 13-polige stekkers weergegeven. U kunt de verlichting zelf op de aanhanger aansluiten met behulp van het aansluitschema. U kunt het aansluitschema ook gebruiken om de storing zelf op te sporen en te verhelpen.

Aanhangwagen lichtplan

Op de markt voor aanhangwagenverlichting zijn er drie soorten aansluitschema's: 7-pins stekkerschema, 13-pins Jaeger-connectorschema en 13-pins multi-con-connectorschema. Voordat we verder gaan, is het belangrijk om kort het verschil tussen een 7-polige stekkerdoos en een 13-polige stekkerdoos uit te leggen.

Aansluiting 13 pool

Deze stekkervariant kan gezien worden als het oudste zusje van de 7-polige stekker. De 13-polige stekker is bijvoorbeeld voor complexere tractieobjecten. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een caravan, een fronttrailer, een grote boottrailer of een grote paardenkar. Net als de 7-polige stekkerdoosvariant wordt deze ook aangesloten op je auto. U kunt de stekker op uw aanhanger aansluiten door de stekker in de koppeling onder de trekhaak te steken.

Sluit de 7-pins stekker aan

De 7-polige connectorvariant is geschikt voor minder complexe trailerobjecten zoals fietsenrekken, trailers, boottrailers, paardentrailers en meer. Met behulp van een 7-polige stekker is het mogelijk om basisverlichting op treinobjecten aan te sluiten. Dit omvat basisverlichting in de categorie LED-achterlicht (mistlampen, richtingaanwijzers, remlichten). 13-polige stekkerdozen zijn uitgebreider, maar 7-polige stekkers zijn nog steeds volledig standaard.

Verschil tussen 7PIN en 13PIN plug

Het verschil tussen beide stopcontacten is dat het 13-polige stopcontact meer aansluitingen (en dus functionaliteit) heeft. De 7-polige stekker biedt alleen basisverlichting van het voertuig, zoals richtingaanwijzers en remlichten. Aan de andere kant voorziet een 13-polige stopcontact het voertuig van stroom voor verschillende functies. Extra klemmen van de 13-polige stekker worden onder andere gebruikt voor achteruitrijlampen, als extra constante stroom en als schakelstroom naar aarde. Deze extra constante stroom kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de koelkast in uw voertuig van stroom te voorzien, om de accu op te laden of om de kofferbak van uw aanhanger elektrisch te openen en te sluiten. Als je een van deze functies nodig hebt, raden we je ten zeerste aan om een ​​13-polige stekker te kiezen in plaats van een 7-polige stekker.

7PIN connector aansluiting aanhangwagen

Schema: Aansluitschema aanhangerverlichting Universele 7 polige 12 volt stekker/contactdoos. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat de 7-polige stekker uit zeven verschillende aansluitingen. In de onderstaande afbeelding zijn deze verbindingen in verschillende kleuren weergegeven. Op basis van deze kleuren, gecombineerd met onderstaande informatie, kunt u eenvoudig uw aanhangerverlichtingssysteem aansluiten.

ZEVEN AANSLUITINGEN 7-POLIGE STEKKER

 1. Aansluiting/Pool 1 (kleur: geel): Richtingaanwijzer links;
 2. Aansluiting/Pool 2 (kleur: blauw/bruin): Mistachterlicht;
 3. Aansluiting/Pool 3 (kleur: wit): Massa (t.b.v. contacten 1 t/m 7);
 4. Aansluiting/Pool 4 (kleur: groen): Richtingaanwijzer rechts;
 5. Aansluiting/Pool 5: (kleur bruin): Achterlicht/breedtelicht en nummerplaat rechts;
 6. Aansluiting/Pool 6: (kleur rood): Remlichten;
 7. Aansluiting/Pool 7: (kleur zwart): Achterlicht/breedtelicht links.

7 PIN verbindingsschema

Voor het aansluitschema van de 7-polige stekker, zie onderstaande afbeelding. Deze afbeelding toont zeven verschillende functies.

Aansluitschema 13PIN connector

Aansluitschema aanhangerverlichting Universele 13 polige 12 volt stekker/contactdoos. Het aansluiten van de 13 polige bus is zeer eenvoudig op basis van bovenstaand aansluitschema. Zoals op de foto te zien is, is deze stekkerdoos voorzien van 13 verschillende aansluitingen. Zoals hierboven zullen we hieronder ook de verschillende stekkers van de 13-polige stekkerdoos toelichten. Voor visueel ingestelde mensen hebben we ook een afbeelding toegevoegd, zodat u de volledige afbeelding in één voorbeeld kunt weergeven. Met behulp van dit schema kunt u de verlichting aansluiten op uw aanhanger.

DERTIEN AANSLUITINGEN 13-POLIGE STEKKER (JAEGER)

 1. Aansluiting/Pool 1 (kleur: geel): Richtingaanwijzer links;
 2. Aansluiting/Pool 2 (kleur: blauw): Mistachterlicht;
 3. Aansluiting/Pool 3 (kleur: wit): Massa (t.b.v. contacten 1 t/m 8);
 4. Aansluiting/Pool 4 (kleur: groen): Richtingaanwijzer rechts;
 5. Aansluiting/Pool 5: (kleur bruin): Achterlicht/breedtelicht en nummerplaat rechts;
 6. Aansluiting/Pool 6: (kleur rood): Remlichten;
 7. Aansluiting/Pool 7: (kleur zwart): Achterlicht/breedtelicht links;
 8. Aansluiting/Pool 8: (kleur grijs): Achteruitrijverlichting;
 9. Aansluiting/Pool 9: (kleur bruin/blauw): Permanente stroomdraad binnenverlichting;
 10. Aansluiting/Pool 10: (kleur bruin/rood): Laadkabel voor caravanaccu/koelkast;
 11. Aansluiting/Pool 11: (kleur wit/rood): Geen bestemming (eventueel massa);
 12. Aansluiting/Pool 12: (-): Geen bestemming;
 13. Aansluiting/Pool 13: (zwart/wit): Massa (t.b.v. contacten 9 t/m 12).

OM HET AANHANGWAGENVERLICHTING AAN TE SLUITEN MET EEN 13-PINS CONNECTOR AANHANGWAGEN Schema (JAEGER-STEKKER):

Zie de onderstaande afbeelding voor het 13-polige stekkeraanhangwagenschema. Deze afbeelding toont de dertien functies van een Jaeger-contactdoos. Met behulp van dit schema kunt u de verlichting aansluiten op uw aanhanger.

Voor meer informatie omtrent het aansluiten van LED voertuigverlichting op uw aanhangers, neem contact op met TRALERT®. Wij helpen u graag met de ideale LED licht opstelling voor al uw voertuigen.