Home News Grootste uitdaging is levens besparen

Ongelukken voorkomen en levens besparen is de missie van Brigade Electronics. Het is tegelijkertijd de grootste uitdaging van deze marktleider op gebied van voertuigveiligheid. Welke middelen en mogelijkheden zijn er om de veiligheid rondom machines in en op de bouwplaats zo groot mogelijk te maken?

,,Wij hebben de mooiste job van de wereld.” Huib Slijkhuis, sales manager Benelux, Huib steekt zijn enthousiasme en trots niet onder stoelen en banken. ‘’Wij zijn actief in ruim negentig landen, zijn het grootste en oudste bedrijf ter wereld als het gaat om veiligheid met voertuigen en waren in 1976 de eerste die het achteruitrij-alarm in Europa introduceerde.”

Overal ogen en oren Er is steeds meer aandacht voor veiligheid op en rond de bouwplaats en wet- en regelgeving wordt ook strikter. Sinds 1976 hebben de ontwikkelingen dan ook zeker niet stilgestaan. Ultrasone obstakeldetectie, radar obstakeldetectie, witte ruis achteruitrij-alarmen en uiteraard de traditionele camera- en monitorsystemen. In 2014 introduceerde Brigade de Backeye®360 in Nederland, het eerste 360 graden zichtsysteem waarbij de bestuurder het gehele voertuig en de omgeving op zijn monitor ziet. Nu is het één van de meest toegepaste veiligheidssystemen. Het elimineert alle dode hoeken en vergroot daarmee de veiligheid. Alle grote importeurs van graafmachines passen dit systeem al toe. ,,De volgende stap naar nog meer veiligheid is de combinatie van de Backeye®360 met ultrasone detectie. Stel dat een bestuurder even niet in zijn spiegel of op zijn monitor kijkt, krijgt hij dankzij de detectie een akoestische melding als er iets of iemand te dicht bij het voertuig komt. Ons werk is wat dat betreft nooit klaar. We hebben meer dan zestig projecten lopen en zijn actief over de hele wereld in diverse markten. Wij houden altijd vinger aan de pols, wat er voor vraag leeft in de markt? Daar spelen wij op in.”

Geen stilte aub Elk probleem is een uitdaging volgens Huib. ,,Een oplossing moet werkbaar zijn, eenvoudig, effectief, betrouwbaar maar zeker ook betaalbaar. Wat wij op de markt brengen is dan ook volledig getest en voldoet aan alle wet- en regelgeving en certificeringen.” De volgende uitdaging zijn de geluidsarme elektrische voertuigen. Want hoe mooi het ook is dat ze stil zijn, die stilte vormt meteen een groot risico. Hiervoor ontwikkelde BRIGADE het systeem Quiet Vehicle Sounder (QVS), die momenteel wordt geintroduceerd in de markt. De QVS maakt gebruik van de multi-frequentie gepatenteerde bbs-tek® technologie. Hiermee wordt een zeer directioneel en een direct te lokaliseren waarschuwingsgeluid bij lage snelheden gecreëerd, gemakkelijk te herkennen als een voertuig. Het geluid is alleen te horen in de gevarenzone en uit te schakelen bij hogere snelheden om geluidsoverlast te minimaliseren. Het bedrijf won hiemee in 2018 de Award voor de Leefomgeving in de categorie product innovaties tijdens de 22e editie van het congres Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit.

Volgende noviteit Eind maart introduceert het bedrijf een volgende noviteit op gebied van radardetectie. Een systeem waarbij maximaal acht sensoren op een voertuig aan elkaar gekoppeld kunnen worden zodat de bestuurder op een beeldscherm exact kan zien van welke kant het gevaar dreigt. Per voertuig en naar gelang de wensen is in te stellen op welke afstand een piepje, alarm of automatische beremming ingeschakeld moet worden. Dit zal zeker niet de laatste innovatie zijn. Achter de schermen wordt ondertussen alweer hard gewerkt aan nog geavanceerdere systemen.